Bewust van je waarneming

Bij Flux Partners krijg je de kans om je te ontwikkelen, onder andere met behulp van opleidingen en trainingen via onze Flux Academy. Naast de opleidingen en trainingen die vanuit de Flux Academy aangeboden worden, krijgen de medewerkers ook de kans om op eigen initiatief een opleiding of training te volgen. Zo volgde Samirah Belt de opleiding NLP Practitioner. Na een NLP-workshop te hebben gevolgd in 2015, stond deze opleiding hoog op haar lijst. “Wat mij toen triggerde was de bewustwording dat iedereen een eigen waarheid heeft. Het klonk zo logisch, waarom had ik daar niet eerder over nagedacht? Waarom ga ik – en met mij miljoenen anderen – ervanuit dat we allemaal dezelfde kijk op de wereld hebben?”

Oorsprong
NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een methodiek die zich goed leent voor communicatieverbetering en coaching. Grondleggers John Grinder en Richard Bandler ontwikkelden deze methodiek zo’n vijftig jaar geleden. Sindsdien wordt deze methodiek over de hele wereld gebruikt. Volgens de methodiek groeit iedereen op een andere manier op en maakt iedereen andere dingen mee, waardoor iedereen een andere betekenis aan woorden geeft en situaties anders waarneemt. “Maar waarom verwachten we dan vaak dat we dezelfde waarden en normen naleven? Daar wilde ik meer over weten.”

De opleiding
“In drie weekenden van drie lange dagen kregen wij in een groep van dertig deelnemers de NLP-theorie uitgelegd. Het eerste weekend leerde ik over de 12 miljoen prikkels die we elk moment binnen krijgen en dat we daarvan maar vijf tot zeven prikkels waarnemen. Ik realiseer me gelijk hoe het komt dat we allemaal een ander beeld van de werkelijkheid hebben. Als er namelijk 12 miljoen prikkels zijn waarvan wij er maximaal zeven waarnemen, maakt dat de kans dat we allemaal dezelfde prikkels waarnemen erg klein.”

Onbewuste aannames
“Daarnaast leerden we over de aannames die de meeste mensen onbewust doen. Wanneer je een gesprek hebt met een persoon, hebben mensen al snel een oordeel over de ander. Ondanks mijn van nature nieuwsgierige houding, leer ik dat mijn aannames mij soms in de weg zitten en dat ik mij op die momenten beperk door mijzelf te weerhouden om vragen aan de ander te stellen. Het makkelijkste is namelijk om een oordeel te hebben. De opleiding werpt nu al zijn vruchten af.

De dagen zijn gevuld met oefeningen, afgewisseld met theorie. Tijdens de oefeningen en gesprekken leerde ik meer over waar mijn weerstand ligt en de overtuigingen die hieraan ten grondslag liggen.”

Hechte groep
“In het tweede en derde weekend leerde ik doelen stellen, luisteren, feedback geven, metaforen schrijven, neurologische niveaus en communicatie- en gesprekstechnieken. Er ontstond een band binnen de groep. Er werd een WhatsApp-groep gevormd, en we gingen gezamenlijk lunchen. Ook is een van de studenten een grafisch vormgever. Hij bundelde alle metaforen en overhandigt dit eenieder in boekvorm. Bijzonder hoe het openstaan voor de ander, het echt willen begrijpen en helpen van de ander je zo dicht bij elkaar kan brengen.”

Verder leren in de praktijk
Net als bij elke opleiding, leer je het meest in de praktijk. “NLP kan ik dagelijks oefenen. Zowel in mijn werk als privé, kan ik de NLP-methodiek inzetten: door echt luisteren naar mijn partner, een stakeholder of collega en hen echt willen begrijpen, door bewust zijn (en blijven) van mijn eigen overtuiging en door bewust kiezen voor een andere overtuiging.

Dit heeft nu al voor een shift gezorgd in mijn dagelijkse communicatie. Zo werd ik o.a. bewust van mijn gebrek aan openvragen stellen. Mijn vragen waren voorheen vooral gesloten: vind je dat goed of fout? Ben je het daar ook mee eens? Nu zijn mijn vragen steeds vaker open: Hoe kijk jij daar tegenaan? Waarom ben je het daar niet mee eens?”

De Flux Academy
De ambitie van de Academy is om de beste adviseurs van Nederland opleiden. Vanaf je start bij Flux Partners werk je aan de belangrijkste basisvaardigheden die je nodig hebt om organisatieadvies te kunnen geven door middel van opleidingen en trainingen. Ook leer je het bureau en jouw collega’s beter kennen. Je krijgt een mentor die als klankbord fungeert en die je goed op weg helpt. Verder vergroot je jouw inhoudelijke kennis over de dienst waarin jij werkzaam bent. Na verloop van tijd stem je de inhoud van de Flux Academy volledig af op je persoonlijke leerpad.

Interesse in een baan bij Flux? Bekijk onze vacatures.

Meer Flux Updates